arndt geiger herrmann

arndt geiger herrmann

Terrace House Meilen, 2011

New terrace house meilen south facade terrace metal sheet lining glass balustrade access garage
New terrace house meilen facade terrace natural stone lake view window reflection
New terrace house meilen east facade metal sheet lining
New terrace house meilen west facade metal sheet lining terraces
New terrace house meilen interior living room fireplace natural stone
New terrace house meilen staircase parquetry glass-balustrade

The narrow property is located far above Meilen, surrounded by gorgeous scenery and offering a spectacular view of both the mountains in the distance and the lake. The sloping nature of the hillside property, the nearby vineyard and the generous distance from the other residential buildings in the neighborhood combine to give a feeling of expanse, airiness and ample privacy. The extraordinary location, as well as a few special stipulations of the local building code, suggested the concept of a stepped split-level building. Emphasis was placed on the playful arrangement of the stepped structure, making it impossible to see how many parties would ultimately live in this «stretched house». The aim was to afford each level a maximum of privacy, sunshine and exterior terrace space. The exterior design reveals a duality of materials: light-colored plaster contrasts with the sheet metal skin covering the table-height all-around parapet. The dual, two-layer façade provides protection against the elements as well as privacy. The horizontally arranged sheet metal, with a light or dark gleam – depending on the prevailing conditions –, the cedar sheathing and the natural stone flooring all work together with the plaster to form a coherent ensemble.