arndt geiger herrmann

arndt geiger herrmann

Single-Family Residence Erlenbach, 2009

Single-family-residence Erlenbach facade garden exterior staircase
Single-family-residence Erlenbach street facade Chinese basalt
Single-family-residence Erlenbach Swimming pool poolhouse lake view
Single-family-residence Erlenbach facade terrace planks dusk
Single-family-residence Erlenbach interior corridor staircase parquetry light fixture

The property is situated in a less densely developed, older part of Erlenbach in a privileged hillside location, with a view of Lake Zurich, the Albis range and the Alps. In order to further enhance the view, the building has been placed in the upper section of the sloping property. Appearing grounded and elegantly closed towards the east, it drops away in a series of cascades and terraces towards the lake towards the south and the west. This is a timeless home that, through its design, represents the highest standards in modern residential architecture; it is exclusive and prestigious, embedded in the existing neighborhood, in the park-like scenery of Erlenbach, high above the lake and surrounded by lush vegetation – in short, an expression of modern living with spaces that appeal to the senses. Its architecture is cubic, appears centered, yet develops a special dynamic thanks to its overhanging terraces and the manner in which it cascades down the hillside. Interiors and exteriors flow into one another, which is visibly manifest in the exteriors and the way the cubes are shaped. The building creates an impression of being simultaneously well-grounded and floating on air, it is respectful of the location's qualities, and it succinctly embodies the zeitgeist.