arndt geiger herrmann

arndt geiger herrmann

Single-Family Residence Conversion Thalwil, 2006

Single-Family Residence Conversion Thalwil facade terrace swimming pool and garden wall in natural stone
Single-Family Residence Conversion Thalwil before conversion in the 60ies
Single-Family Residence Conversion Thalwil detail facade in sheet lining and lake view
Single-Family Residence Conversion Thalwil hillside facade in natural stone and sheet lining

CONTEMPORARY LIVING. In order for a new generation of owners to move in, an analysis of the building stock became necessary. The house, built in 1960, failed to meet today's energy standards. The clear basic structure and subdivision were mostly taken over and adapted; also, a new library was built into the living room. The changes in needs with regard to the interior structure of the rooms entailed changes to the house's exterior and even its facade. Window formats were adapted; in addition, the facade was newly insulated. Generous formats were chosen to support the house's special appearance at the edge of the slope and its striking shape. The house, originally a wood-frame building with plastered walls, today wears a skin of aluminum-composite and sensorially inspired natural stone, split and horizontally arranged. An exciting aspect of the project was today's changes in expectations placed on materials and surfaces with regard to haptics and detailing, on plastered surfaces and woodgrain. On the house's interior, it is mostly minor changes that make it appear as a new interpretation.