arndt geiger herrmann

arndt geiger herrmann

Single-Family Residence Zurich, 2012

Single-family-residence zurich facade plaster landscape gardening dusk wood-metall-window
Single-family-residence zurich facade garden terrace planks
Single-family-residence zurich detail facade terrace wooden deck dusk
Single-family-residence zurich interior living room fireplace

 

 

Living in the family, having space to move around in for children and adults, cooking and dining with friends, being in good company, enjoying a get-together, living close to one’s surroundings and nature, but working from home as well – those were the main aspects that the clients, a young family, brought to this project.
The property is located on Lake Zurich’s right-hand shore, at the heart of an existing neighborhood comprised mainly of villas. In order to do this location justice, the building self-assuredly, yet politely joins those that have already been there for some hundred years, embedded in the park-like landscaped garden with its stock of tall trees. The building comprises two full stories as well as a basement and a penthouse. The volume of the one-family residence is formed out of cubes of varying heights. The change in room height within the living and dining area – which includes a fireplace – has become the building’s core, supporting the design’s basic concept.
The floor slabs’ rims projecting on all sides that form the patios and terraces meander around and enclose this conglomerate of volumes into a sculptural whole. The projections offer the possibility to step outside and enjoy the view while protected from the elements. The interiors distinguish themselves by their clear reserve. Light-hued built-in furniture contrasts with the gnarly oak plank flooring, the walls are drywalled, and individual walls have been finished in various colors.