arndt geiger herrmann

arndt geiger herrmann

Single-Family Residence Pfäffikon, 2005

Single-family residence Pfäffikon facade fairfaced concrete plaster and metal cladding
Single-family residence Pfäffikon living storey in metal cladding
Single-family residence Pfäffikon attic with terrace wooden deck
Single-family residence Pfäffikon attic lounge lake view planting

ROOM COMPOSITION. At the heart of the Hurden peninsula, in a residential area close to the shores of upper Lake Zurich, lies this slightly elevated property with a view of the lake. The rooms are laid out openly over three stories, starting with the arrival level including the garage and storage rooms, followed by a central cantilevered bedroom level turned towards the garden on the section facing the lake. On the 1st upper level, a cantilevered slab dramatically projecting out forms the very heart of the house, the residential and living space. Finally, at the top, the upper deck orientated towards the lake and the sunset. What the combination of the above translates to is a three-dimensional sequence of spaces interacting with the various views in an exciting fashion and allowing privacy and seclusion just as well as openness and liberation. Exteriors and interiors flow into one another. The individual floors, to further accentuate the compositional aspect, are finished in different materials: The «residential parenthesis» is covered in sheet metal, while the more down-to-earth volumes are plastered or finished in exposed concrete. The combination of more protective exterior materials with the soft interior finish creates a kind of harmonious tension.