arndt geiger herrmann

arndt geiger herrmann

Single-Family Residence Thalwil, 2001

Single-family residence Thalwil facade grey plaster corner window and flying roof
Single-family residence Thalwil facade grey plaster corner window and roof light lake view
Single-family residence Thalwil interior living room with corner window and lake view

ORIENT – OCCIDENT. Where cultures and contradictions meet, taking all factors adequately into account becomes a challenge: This was the situation when two parties with entirely different cultural backgrounds decided to build a house together in a fantastic spot, without road access, but with traffic noise nevertheless. The result of the process is a symbiosis of interiors and exteriors, of floating cubic volumes and rooftops, and of the play of light and shadow. The magnificent view, the bothersome pollution caused by the nearby roads and railway lines as well as the lack of road access to the property set the outer, the owners’ habits and lifestyles the inner framework. The complexity of the prevailing conditions is reflected in the harmonious composition. The rising sun greets the house, the setting sun meets the courtyard. The glassed-in first floor provides the view, the cubic and significantly less open upper floor ensures intimacy. Since there was no road access to the construction site, inexpensive building options had to be incorporated early on.