arndt geiger herrmann

arndt geiger herrmann

Multi-Family Residence Thalwil, 2003

Multi-family-residence Thalwil facade red glazed concrete and garden wall in concrete
Multi-family-residence Thalwil facade windows terraces with pillars in chrome steel
Multi-family-residence Thalwil facade cement asbestos pillars in chrome steel and red glazed concrete
Multi-family-residence Thalwil open staircase with wall in red glazed concrete

Two streets, Alte Landstrasse and Pilgerweg, frame this newly-built multiple-family residence in Thalwil. The horizontally-oriented building, thanks to its self-assured elegance, fits in harmoniously with this environment at the town's center. It accommodates a total of seven apartments, one among them a rooftop apartment. The actual apartment boundaries are recessed from the exterior walls. The exterior space thus created removes the boundary between the interior and the exterior while protecting privacy. The stairwell is airy. During the day, the apartments show a certain noble reserve; in the evening, the volume becomes a luminous body radiating life and openness. The horizontal layers, set apart from one another, are permeable, from the eastern side of the house facing the lake with its large loggia to the western side facing the hillside. Stainless-steel supports and concrete walls mark the house's boundary at the edge of the street and the adjacent property.