arndt geiger herrmann

arndt geiger herrmann

New Bellerive Office Building Zurich, 2007

Bellerive Office Building Zurich Terminal stop tram tramline curved glassfacade dusk
Bellerive Office Building Zurich railway line facade plaster darkgrey
Bellerive Office Building Zurich Terminal stop tram curved glassfacade entrance stairs lake view
Bellerive Office Building Zurich Terminal stop tram curved glassfacade street at night
Bellerive Office Building Zurich aerial view lake zurich mill Tiefenbrunnen

CURVED GATE TO THE CITY. It is here on this property on the very tip of Zurich's Seefeld district that city and country, that the railway, the end of the tram line and the arterial road connecting Zurich with the lake's «west coast» meet. The magnificent view of the lake, the proximity to the city as well as the transition from block-edge development to scattered settlement influenced this concept. Towards the city and the railway line, it is cubic in character, while towards the lake and the South, it presents itself as a series of dissolved and horizontal floating discs. Ist shape follows the property's outline as well as various railway and building boundaries. The design and the choice of materials, together with the park-like trees and the old Tiefenbrunnen millhouse, combine to form a pleasant ensemble. The floor-to-ceiling windows are recessed from the exterior walls, expressing openness and transparency during the day as well. At night, the volume glows from the inside out and, because of its elevated first floor, seems to be floating as well.